Skip Ribbon Commands
Skip to main content
SAC Website

Skip Navigation LinksKepesseg-es-biztonsag-Legi-teherdobas-kikepzes-havonta

3/31/2016 9:05 AM
Képesség és biztonság – Légi teherdobás kiképzés havonta
Operations
31 MAR 2016 – PÁPA - - A Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) – a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) 12-nemzeti operatív szervezeti egysége – olyan képességgel rendelkezik, mely során ejtőernyő segítségével rakományt, illetve csapatokat juttat el azokra a célterületekre, ahol a Boeing C-17 Globemaster III típusú teherszállító légi járművei nem tudnak leszállni. Hogy megőrizzék e képességüket, a nemzetközi HAW hajózó állománya és támogató személyzete havi rendszerességgel tart légi teherdobás kiképzést.

Air Drop on 14 January.jpg 

Fénykép: HAW / Tuomas Saavalainen

 

Az MH Pápa Bázisrepülőtéren állomásozó három SAC C-17 teherszállító repülőgép a katonai teherszállító feladatok széles skáláját – többek között egyes légi járműből teherdobást – képes végrehajtani. A SAC program 12 tagállama e képességét felhasználhatja pl. humanitárius segélyszállítmányok támogatására, nemzeti kiképzési feladatokra és nemzetközi gyakorlatokon való részvételre Európa szerte. A légi teherdobási feladatok speciális ismereteket követelnek a hajózó és a támogató személyzet részéről egyaránt. A képesség fejlesztése és a biztonságos feladatvégrehajtás érdekében a Nehéz Légiszállító Ezred havonta teljesít légidobás kiképzést. A rendszeres légidobások a Veszprém közelében fekvő gyulafirátóti gyakorlótér felett kerülnek végrehajtásra, a pápai bázistól megközelítőleg 50 kilométerre délkeletre.

 

Air Drop on 22 February.JPG 

Fénykép: HAW / Tuomas Saavalainen

 

Michael Hank százados (USAF), HAW hadműveleti tervező tiszt és C-17 pilóta, hangsúlyozza, hogy a kiképzési feladatként végrehajtott légi teherdobások a felszerelés és katonák gyors és hatékony célbajuttatását segítik elő, rendkívül értékes tapasztalatszerzés a repülőezred állománya számára. Mindössze 15 másodperc alatt, egy C-17-es képes akár 40 tonnányi életmentő ivóvíz, élelem, üzemanyag és lőszer utánpótlást egyidőben ledobni a világ bármely pontján. Ez a képesség teszi lehetővé valamennyi SAC nemzet számára, beleértve Magyarországot is, hogy késedelem nélkül reagálhasson egy természeti katasztrófára, nagy mértékben erősítve annak logisztikai támogató hátterét.

A gyulafirátóti gyakorlótér tökéletes helyszín a havi szintű gyakorló légi teherdobások biztonságos végrehajtására. A hasznos teher tervezése és előkészítése a HAW Logisztikai és Támogató Század (LSS), Aerial Port földi kiszolgáló személyzet feladatkörébe tartozik. Számos hibázási lehetőség rejlik az ejtőernyők és kötélzete felszerelésében, a rendszeres gyakorlás az egyetlen módja a biztonságos küldetés-végrehajtásnak. A környezetvédelem is fontos szempont a kiképzések során. Az Aerial Port szakemberei a Magyar Honvédség kijelölt személyzetével együtt maradéktalanul begyűjtik a ledobott terhet a célterületről, így a légi teherdobó kiképzések nem károsítják a környezetet. A teherpalettákat végül összkerék-meghajtású targoncák és nagy teherbírású szállító járművek segítségével szállítják el a helyszínről.

 

 Aerial Port Recovery Team.jpg

Fénykép: HAW / Tuomas Saavalainen

 

 

Read this article in English:

https://www.sacprogram.org/en/Pages/Monthly-Airdrop-Training-Events-Enhance-Readiness-and-Safety.aspx 

 

Információk a Stratégiai Légiszállítási Képességről

A 2008-ban létrehozott Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) egy független nemzetközi program, amely három Boeing C-17 Globemaster III nagy hatótávolságú szállítógép birtokában katonai légi szállítási kapacitást tesz elérhetővé 12 partnerországa számára.

A SAC bázisa a Magyar Honvédség (MH) Pápa Bázisrepülőtér.

A SAC programban részt vevő államok a NATO-tag (és a programnak otthont adó) Magyarország, Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és az Egyesült Államok, valamint a NATO Békepartnerség-tag Finnország és Svédország. Valamennyi tagállam a SAC C-17-esek elérhető repülési óraszáma adott részével rendelkezik, amelyet saját honvédelmi céljaira, a NATO, az EU vagy az ENSZ felé vállalt kötelezettségei, illetve humanitárius küldetések teljesítése érdekében használhat fel.

A SAC katonai végrehajtó egysége a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW), a NATO Légiszállítást Kezelő (NAM) Programiroda pedig a SAC C-17 légi járművekkel kapcsolatos beszerzésekért és fenntartásáért felelős szerv. A NAM emellett helyszíni és adminisztratív támogatást is nyújt a HAW számára.

A Boeing Company a SAC szerződéses partnereként nyújt műszaki támogatást a C-17-es repülőgépekhez.