Skip Ribbon Commands
Skip to main content
SAC Website

Skip Navigation LinksA-Strategiai-Legiszallitasi-Kepesseg-uj-munkahelyre-koltozik-a-papai-bazisrepuloteren

5/24/2016 6:10 PM
A Stratégiai Légiszállítási Képesség új munkahelyre költözik a pápai bázisrepülőtéren
Support
2016. május 24. – PÁPA - - 2016. május és június hónapban a 12-nemzeti Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) személyi állománya, a NATO Légiszállítást Kezelő Program Iroda (NAM PO) és a Boeing cég munkatársai új irodákba és létesítményekbe költöznek az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Elkészült a SAC hangár komplexumhoz tartozó irodaépület, a raktár és karbantartócsarnok, illetve a központi közműellátó épület is. Az új C-17 hangár és repülőgép karbantartó létesítmény ez év végén kerül átadásra.

 

2016. május 24. Fotó: HAW / Tuomas Saavalainen.

 

A Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) program 2008-ban történt létrehozása óta a SAC számos fejlesztési tervet kezdeményezett, melyek hozzájárultak a repülőezred sikeres és eredményes feladatvégrehajtásához. Szintén a fejlesztéseknek köszönhetően nagyon sok magyar vállalkozó és alvállalkozó kapott megbízást a pápai bázisrepülőtéren, jelentősen fellendítve a helyi gazdasági életet. A SAC 12 tagállama a programhoz történő hozzájárulásuk arányában osztoznak a beruházás költségein.

A résztvevő országok 2013-ban hagyták jóvá a SAC Infrastrukturális Fejlesztési Tervet, mely tartós infrstruktúrát biztosít a program teljes élettartamára. Mivel a 12 partnerállam legkevesebb 30 évre kötelezte el magát a SAC program mellett, nélkülözhetetlenek a hosszútávú befektetések. A SAC hangár komplexum teljes költsége megközelítőleg 9.5 milliárd forint.

Az átköltözés az új létesítményekbe jelentős mérföldkő a SAC program életében, lehetővé teszi a jövőre való felkészülést. Továbbá az épületek modern technológiai megoldásainak köszönhetően csökkenthetőek a karbantartási költségek és növelhető a SAC C-17-es repülőgépek hozzáférhetősége a tagállamok részére.

A modern épületek és a telepített nagyértékű berendezések ennek megfelelő szintű karbantartást követelnek. A teljeskörű létesítmény-gondozás feladatával az ATCO Frontec Europe Ltd. lett megbízva, mely szerződés 35 új munkahelyet teremtett Pápán. A 26 alvállalkozón keresztül a létesítmény-gondozás számos más helyi és egyéb vállalatnak nyújt hosszútávon munkalehetőséget.

 

 

Kérdések és válaszok

Mennyi a SAC hangár komplexum beruházás teljes költsége?

 • ÖSSZESEN: kb. 30 millió EUR (majdnem 9.5 milliárd HUF)
  • Tervezés: 2.1 millió EUR
  • Minőségellenőrzés: 500 000 EUR
  • Kivitelezés:
   • 1. fázis – bontás/tereprendezés: 300 000 EUR
   • 2-3. fázis – építkezés: 27 millió EUR

Milyen magyar vállalatok vettek részt a beruházásban szerződéses partnerként?

Megközelítőleg hány embert alkalmaztak a beruházás során?

 • A szám a kivitelezési munkálatok függvényében alakul(t). Többnyire 200-300 munkás dolgozott az építkezésen. A csúcsidőben egyszerre 600-an dolgoztak az építési területen.

Mit foglal magába a SAC hangár komplexum beruházás?

 • Egy C-17 karbantartó hangár épület középszintű légijármű karbantartási feladatokra (befejezés/átadás: 2016. év végén)
 • Műhelyek, irodák és raktárak a repülőgép-karbantartás támogatásához (átadás: 2016. május)
 • Raktárak és karbantartó létesítmények reptéri járművekhez és berendezésekhez (átadás: 2016. május)
 • Irodaépület a SAC (HAW, NAM PO) személyzet részére (átadás: 2016. május)

 

 

20151103_SAC Hangar Complex Construction.jpg 

2015. november 3. Fotó: HAW / Tuomas Saavalainen.

 

20160107_SAC Hangar Complex and Office Bldg 640x427.jpg 

2016. január 7. Fotó: HAW / Tuomas Saavalainen.

 

SAC Hangar Complex on 14 April.jpg 

2016. április 14. Fotó: NAM PO.

 

 

Információk a Stratégiai Légiszállítási Képességről

A 2008-ban létrehozott Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) egy független nemzetközi program, amely három Boeing C-17 Globemaster III nagy hatótávolságú szállítógép birtokában katonai légi szállítási kapacitást tesz elérhetővé 12 partnerországa számára.

A SAC bázisa a Magyar Honvédség (MH) Pápa Bázisrepülőtér.

A SAC programban részt vevő államok a NATO-tag (és a programnak otthont adó) Magyarország, Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és az Egyesült Államok, valamint a NATO Békepartnerség-tag Finnország és Svédország. Valamennyi tagállam a SAC C-17-esek elérhető repülési óraszáma adott részével rendelkezik, amelyet saját honvédelmi céljaira, a NATO, az EU vagy az ENSZ felé vállalt kötelezettségei, illetve humanitárius küldetések teljesítése érdekében használhat fel.

A SAC katonai végrehajtó egysége a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW), a NATO Légiszállítást Kezelő (NAM) Programiroda pedig a SAC C-17 légi járművekkel kapcsolatos beszerzésekért és fenntartásáért felelős szerv. A NAM emellett helyszíni és adminisztratív támogatást is nyújt a HAW számára.

A Boeing Company a SAC szerződéses partnereként nyújt műszaki támogatást a C-17-es repülőgépekhez.