Skip Ribbon Commands
Skip to main content
SAC Website

Skip Navigation LinksA-Strategiai-Legiszallitasi-Kepesseg-tamogatja-a-magyar-kontingenst-Afganisztanban

5/18/2016 5:05 PM
A Stratégiai Légiszállítási Képesség támogatja a magyar kontingenst Afganisztánban
Operations
2016. május 18. – PÁPA - - A Nehéz Légiszállító Ezred (HAW), a 12-nemzeti Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) program operatív egysége, támogatja a Magyar Honvédség Afganisztánban szolgálatot teljesítő állományának váltását. Magyarország, a SAC program befogadó nemzete, egyike annak a 39 országnak, melyek csapatokkal támogatják a NATO által irányított „Resolute Support" („Eltökélt Támogatás”) missziót Afganisztánban.

SAC 02 loading at Pápa AB.jpg 

Fotó: HAW / Tuomas Saavalainen 

 

A SAC tagállam Magyarország kérésére május 17-én egy Boeing C-17 Globemaster III típusú stratégiai nehéz szállító repülőgép hajtott végre légi szállítási feladatot az MH Pápa Bázisrepülőtérről Mazar-e Sharifba, Afganisztánba. Célja az Afganisztánban szolgáló magyar katonák váltásának támogatása volt. Jelenleg Magyarország 84 fővel járul hozzá az „Resolute Support" (RSM) műveletekhez. A NATO vezette RSM kiképzési és tanácsadói támogatást biztosít az afgán biztonsági erőknek és intézményeknek.

Magyarország részére a SAC program-tagságból fakadóan a sokoldalú Boeing C-17 Globemaster III katonai teherszállító repülőgéphez évenként 50 repült órányi költséghatékony hozzáférés biztosított. A 77.5 tonnás maximális teherbírás, az akár 10 390 km-es hatótávolság, illetve a fejlett elhárító rendszer teszik a C-17-est ideális légi járművé az afganisztáni rotációs repülések számára.

A Nehéz Légiszállító Ezred nemzetközi hajózó állománya üzemelteti a pápai bázisrepülőtéren állomásozó három C-17-est. A Pápáról Mazar-e Sharifba tartó váltást a HAW amerikai, svéd, norvég és holland hajózó személyzete juttatta célba. Magyarország nem csupán befogadó nemzete a 12 országból verbuválódott repülőezrednek, a Magyar Honvédség 9 hivatásos és szerződéses katonája teljesít szolgálatot a nemzetközi alakulatnál. A NATO Légiszállítást Kezelő Program Iroda és a Boeing cég további munkalehetőséget kínál civil magyar állampolgárok számára. A SAC program összességében jelentős és pozitív hatást gyakorol Pápa város és a térség gazdaságára.

 

 

Információk a Stratégiai Légiszállítási Képességről

A 2008-ban létrehozott Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) egy független nemzetközi program, amely három Boeing C-17 Globemaster III nagy hatótávolságú szállítógép birtokában katonai légi szállítási kapacitást tesz elérhetővé 12 partnerországa számára.

A SAC bázisa a Magyar Honvédség (MH) Pápa Bázisrepülőtér.

A SAC programban részt vevő államok a NATO-tag (és a programnak otthont adó) Magyarország, Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és az Egyesült Államok, valamint a NATO Békepartnerség-tag Finnország és Svédország. Valamennyi tagállam a SAC C-17-esek elérhető repülési óraszáma adott részével rendelkezik, amelyet saját honvédelmi céljaira, a NATO, az EU vagy az ENSZ felé vállalt kötelezettségei, illetve humanitárius küldetések teljesítése érdekében használhat fel.

A SAC katonai végrehajtó egysége a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW), a NATO Légiszállítást Kezelő (NAM) Programiroda pedig a SAC C-17 légi járművekkel kapcsolatos beszerzésekért és fenntartásáért felelős szerv. A NAM emellett helyszíni és adminisztratív támogatást is nyújt a HAW számára.

A Boeing Company a SAC szerződéses partnereként nyújt műszaki támogatást a C-17-es repülőgépekhez.